Prezentare si istoric

Centrala termica a fost construita in anul 1939 de catre Societatea Mica Brad – societate anonima pe actiuni – in vederea asigurarii cu energie electrica a minelor din zona Muntilor Apuseni.

Centrala a fost echipata cu trei cazane de abur Babcok – Wilson, acvatubulare cu tevi putin inclinate si tambur 2x19 t/h; 35 atm; 420 °C (C1 si C2) si unul 1x24 t/h; 35 atm; 420 °C (C3) si doua turbine de 7,5 Mw.

In anul 1957 s-a montat al patrulea cazan tip TKZ de 36 t/h; 35 atm; 420 °C; si o turbina in condensatie de 4,5 Mw.

Incepand cu anul 1963 prin dezvoltarea industrială a orasului Brad și a zonei industriale Gurabarza s-a infiintat sistemul de incalzire centrala si apa calda menajera SACET Brad. La acea vreme centrala producea atat energie electrica cat si energie termica.

Din anul 1986 datorita consumurilor specifice mari si a infiintarii unor centrale termoelectrice de capacitati mari, moderne, s-a sistat producerea energiei electrice, centrala urmand sa produca numai energie termica.

Centrala a functionat ca sectie a SC Electrocentrale Mintia SA si a produs energie termica utilizata de un alt operator economic SC Acvacalor SA Brad care se ocupa de transportul, distributia si furnizarea agentului termic catre locuitorii orasului Brad si a Comunei Criscior. Din anul 2001 centrala a fost preluata de societatea nou infiintata SC Uzina Electrica Gurabarza SA societate cu actionar unic Ministerul Industriilor si Comertului . Din anul 2002 societatea a trecut in domeniul privat al Municipiului Brad, actiunile fiind transferate de la minister la Consiliul Local al Municipiului Brad, care a devenit actionar unic al societatii. In anul 2004 Consiliul Local al Municipiuli Brad a hotarat fuziunea prin absorbtie a SC Uzina Electrica Gurabarza SA de catre SC Acvacalor SA Brad care a luat astfel in administrare intregul SACET din Brad.

Datorita vechimii mari a instalatiilor din centrala termica si a calitatii tot mai precare a combustibilului furnizat de minele din Valea Jiului si mina Tebea, a trebuit sa se caute o solutie de inlocuire a sursei de producere si in anul 2004 s-a construit o noua centrala cu combustibil pacura formata din 3 cazane de apa fierbinte de 7Gcalh fiecare, dotate cu arzatoare Saake. Constructia centralei a fost facuta in regie proprie de personalul cu inalta calificare provenit de la Uzina Electrica Gurabarza in perioada 8 septembrie – 28 noiembrie 2004.

Societatea SC Acvacalor SA administrand in perioada 2004 – 2013 intregul sistemul centralizat de termoficare a inregistrat an de an situatii economice negative intrand in insolventa in anul 2010 si ulterior in 2013 in faliment.

Consiliul Local al Municipiului Brad a prevazut trendul acestei societati si in anul 2010 a infiintat o noua societate SC TERMICA BRAD SA pe care a activat-o in 18 septembrie 2013, zi din care a preluat printr-un contract de delegare a gestiunii, administrarea sistemului centralizat de alimentare cu energie termica in Brad. Pana in acest moment societatea a inregistrat rezultate economice pozitive si a reusit in trei sezoane sa asigure calitatea furnizarii de agent termic locuitorilor municipiului si agentilor termici racordati la sistem.

In ceea ce priveste distributia din cele 9 puncte termice din Brad au fost modernizate, inclusiv conductele de agent termic aferente, punctele termice nr 6 (2003), nr. 3 ( 2010), nr. 5 (2011), nr 9 (2013), nr 1( 2015), nr. 2 (2016), nr. 22 (2017), nr. 4 (2022), iar punctul termic nr. 20 va parcurge etapele modernizarii in perioda urmatoare, ca investitii ale Primariei Municipiului Brad, utilizandu-se resurse financiare de la bugetul de stat si cel local.

O alta mare realizare a Consiliului Local Brad a fost asigurarea resurselor financiare pentru achizitionarea si montarea contoarelor de bransament pentru toate bransamentele din oras, actiune finalizata în octombrie 2015 si care a permis aplicarea ordinelor ANRSC in ceea ce priveste stabilirea corecta si echitabila a consumurilor individuale pentru fiecare consumator.

Printr-o preocupare permanenta de administrare corecta si economica a sistemului de termoficare, cu sprijinul Primariei Municipiului Brad, care acorda o mare importanta asigurarii confortului termic in oras, SC TERMICA BRAD SA  a imbunatatit calitatea serviciului centralizat de alimentare cu energie termica si a redus costurile. Astfel, in acest ani, colectivul de profesionisti, muncitori si cadre tehnice, provenit in cea mai mare parte  de la Uzina Electrica Gurabarza a reusit asigurarea unui agent termic de calitate . Proiectul TERMICA BRAD SA este un proiect viabil datorita implicarii factorilor de raspundere de la nivelul municipiului Brad dar mai ales a Primarului Municipiului Brad.