S.A.C.E.T. Brad

SACET - Sistemul de Alimentare Centralizata cu Energie Termica

Pentru aglomerarile urbane exista mai multe modalitati pentru ca sistemele de încalzire sa fie cât mai ecologice si eficiente dar practic este demonstrat ca sistemele de alimentare centralizata cu energie termica, (SACET), reprezinta solutia unei alternative convenabile, cost-eficienta si în conditii de siguranta pentru populatia marilor orase.

Ce este de fapt un SACET?

SACET este un sistem compus din :
• centrala de productie (centrala termica);
• retea de transport energie termica (agent primar);
• puncte termice;
• retea de distributie energie termica (agent secundar); consumatori; 

Sistemul centralizat SACET, in Municipiul Brad, prezinta urmatoarele avantaje fata de alternativele care stau la indemana locatarilor (incalzire electrica cu centrale murale, sau panouri electrice, incalzire cu lemne – sobe, centrale termice):
· Costurile mult mai mici in comparatie cu utilizarea energiei electrice ;
· Confort mult mai bun in comparative cu incalzirea cu lemne;
În timp ce cresterea preturilor la energie este tot mai accelerata, termoficarea devine tot mai atractiva în comparatie cu alte forme de încalzire,fiind una dintre cele mai eficiente solutii de încalzire azi.
• Nu exista costuri de reparatie sau de servicii asociate cu centralele de apartament.
• Nu exista pericolul de incendiu, explozie ce ar putea distruge atat propriile locuinte cât si pe cele ale vecinilor.
In Municipiul Brad instalatiile de canalizare interioare defecte si vechimea mare a instalatiilor termice de distributie din subsolul blocurilor au condus la spargerea conductelor corodate si la intreruperi in furnizarea agentului termic. Societatea noastra a intervenit si in baza unei comenzi a efectuat remedierea defectelor, dar s-a constatat ca intreaga retea de distributie din subsol este afectata si oricand pot aparea alte incidente. Mai este situatia subsolurilor nevizitabile unde reparatia nu se poate face decat prin montarea altor conducte amplasate in exteriorul blocului care confera un aspect inestetic. La blocurile cu problemele cele mai grave am trimis instiintari ca locatarii, in perioada verii, sa intreprinda actiuni de remediere a situatiei, stiut fiind faptul ca punctul de delimitare a retelelor noastre de cele ale locatarilor este caminul de bransament, intretinerea , repararea conductelor din aval de acest punct fiind o actiune care revine in totalitate locatarilor. In acest sens s-a sugerat ca solutia de rezolvare a acestei probleme este realizarea distributiei pe verticala pe casa scarii si a distributiei orizontale in apartamente inclusiv cu montarea de contoare de energie termica de apartament. Acest lucru a fost facut de mai multi locatari din Brad, care sunt multumiti de costurile realizate prin aceasta modificare si de confortul termic realizat.
Este vorba despre crearea unui sistem individual, pe orizontala, de distributie a energiei termice, în toate condominiile racordate la sistemul centralizat de termoficare din municipiul Brad. Aceasta solutie s-a prefigurat în ultima perioada ca o necesitate pentru un mai bun confort termic al cetateanului. Acest sistem are în vedere realizarea instalatiilor interioare de încalzire în sistem de distributie pe orizontala si contorizare individuala a fiecarui apartament. Aceasta presupune o alimentare cu agent termic pe doua sau mai multe coloane (tur-retur), coloane amplasate pe casa scarii de la parter pâna la ultimul consumator (ultimul nivel al condominiului).
Concret, se vor realiza racorduri individuale pentru fiecare apartament, bransamentele urmând sa fie prevazute cu robinete de izolare si bucla de masura a consumului de energie termica pentru încalzire (contor de energie termica). De la aceste racorduri se pleaca pentru efectuarea instalatiei interioare pe orizontala de încalzire a apartamentului (conducte de legatura, fitinguri si robinete termostatate montate pe fiecare calorifer în parte). Folosind aceasta metoda de contorizare a consumului de energie termica pentru încalzire se realizeaza o descentralizare a sistemului de alimentare cu energie termica pentru încalzire la nivel de condominiu, cu efecte benefice privind facturarea exacta a consumului individual înregistrat cât si posibilitatea reglajului individual (cu ajutorul robinetelor termostatate montate pe calorifere sau prin cele de închidere montate la exteriorul apartamentelor) a cantitatii de caldura dorita la un moment dat.

Avantajele acestui nou sistem sunt urmatoarele:
1) pierderile de agent termic în subsolul blocurilor vor fi complet eliminate;
2) pentru schimbarea distributiei si contorizarea individuala se pot aplica tehnologii ce constau în folosirea unor materiale usoare, rezistente în timp si mai ieftine, neafectate de coroziune sau depuneri interioare si care ofera rapiditate la montaj si usurinta în asamblare (exemplu : tevi si fitinguri din polipropilena);
3) costurile de întretinere a plasei de distributie de la subsol vor fi eliminate;
4) subsolurilor vor putea primi o alta întrebuintare;
5) teava rezultata din dezafectarea instalatiei comune de încalzire poate fi valorificata de locatari;
6) fiecare consumator va fi independent fata de vecinii din condominiu;
7) se pot elimina tevile de distributie verticale din fiecare camera care sunt inestetice si pentru care se plateste cota parte de consum si de catre locatarii care au alt sistem de incalzire si sunt debransati total de la sistemul centralizat; de altfel aceste tevi sunt in mare parte colmatate, datorita depunerilor si nu mai asigura debitul necesar realizarii unui confort termic corespunzator.

 

Date SACET Brad

SACET Agent primar

SACET Distributie